Seuran säännöt
TUUSULAN PALLOSEURA RY:N SÄÄNNÖT, päivitetty 1.3.2019
(rek.nro 108.611, ensirek.pvm 24.02.1972)
1 § Nimi, kotipaikka ja kieli
Yhdistyksen, jota näissä säännöissä nimitetään seuraksi, nimi on Tuusulan Palloseura ry.
Seuran kotipaikka on Tuusula ja sen kieli on suomi.
2 § Seuran tarkoitus
Seuran tarkoituksena on edistää jäsentensä kilpailu-, liikunta- ja urheiluharrastusta, erityisesti jalkapalloilua, tavoitteena ruumiillisen ja henkisen hyvinvoinnin edistäminen.
Toiminnan perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet.
Toiminnassa kunnioitetaan ympäristön ja luonnon asettamia vaatimuksia sekä tasa-arvon toteutumista.
3 § Tarkoituksen toteuttaminen
Tarkoitustaan seura toteuttaa tarjoamalla jäsenilleen:
- kilpailutoimintaa, kunto- ja muuta terveysliikuntaa;
- harjoitus-, koulutus- ja valmennustoimintaa;
- sosiaalisesti kehittävää kasvatustoimintaa;
- julkaisu-, tiedotus- ja valistustoimintaa, sekä
- mahdollisuuden hankkia seuran välityksellä urheiluvälineitä ja –asusteita.
Seura voi ottaa vastaa lahjoituksia ja testamentteja sekä omistaa toimintaansa varten tarpeellisia kiinteistöjä ja omistaa ja ylläpitää urheilulaitoksia.
Aatteellisen toimintansa tukemiseksi seura voi järjestää huvi- ja tanssitilaisuuksia, keräyksiä ja arpajaisia, harjoittaa kustannustoimintaa sekä majoitus- ja ravitsemusliikettä ja bingotoimintaa ja harjoittaa muuta ansiotoimintaa, joka välittömästi liittyy sen tarkoituksen toteuttamiseen.
Seura pyrkii aloitteellisesti edistämään toiminta-alueensa liikuntaolosuhteiden kehittämistä.
4 § Seuran jäsenyydet
Seura kuuluu jäsenenä Suomen Palloliitto ry:een, Finlands Bollförbund rf, josta näissä säännöissä käytetään lyhennystä SPL. Seura voi johtokunnan päätöksella liittyä jäseneksi muihin urheilu- tai liikuntajärjestöihin.
Seura noudattaa niiden järjestöjen sääntöjä, joiden jäsenenä se on.
5 § Seuran jäsenet
Seuran varsinaiseksi jäseneksi voi johtokunta hyväksyä henkilön, joka sitoutuu noudattamaan seuran, SPL:n piirin ja SPL:n sääntöjä ja sääntöihin perustuvia määräyksiä.
Seuran toimihenkilöjäseneksi voi johtokunta hyväksyä henkilön, joka sitoutuu noudattamaan seuran, SPL:n piirin ja SPL:n sääntöjä ja sääntöihin perustuvia määräyksiä ja joka toimii seurassa joukkueenjohtajana tai valmentajana.
Seuran tukijäseneksi voi johtokunta hyväksyä henkilön, joka sitoutuu noudattamaan seuran, SPL:n piirin ja SPL:n sääntöjä ja sääntöihin perustuvia määräyksiä ja joka on seuran alle 15 -vuotiaan varsinaisen jäsenen huoltaja.
Seuran kannattajajäseneksi voi johtokunta hyväksyä yksityisen henkilön tai oikeuskelpoisen yhteisön, joka tukee seuran toimintaa suorittamalla vuotuisen tai kertakaikkisen jäsenmaksun. Kannattajajäsenellä tai sen edustajalla on puheoikeus, mutta ei äänioikeutta seuran kokouksissa.
Kunniajäseneksivoidaan johtokunnan esityksestä seuran kokouksen päätöksellä kutsua henkilö, joka on erittäin merkittävästi edistänyt seuran toimintaa. Kunniajäsenen arvo on elinikäinen.
Johtokunta voi nimetä seuralle ainaisjäseniä. Ainaisjäseneksi voidaan hyväksyä seuran jäsen, joka on tehnyt seuralle huomattavia urheilullisia, taloudellisia tai muita palveluksia tai on suorittanut kymmenen vuoden kertakaikkisen jäsenmaksun.
Kunniapuheenjohtajaksivoidaan seuran kokouksen päätöksellä kutsua seuran puheenjohtajana ansiokkaasti toiminut henkilö. Kunniapuheenjohtajan arvo on elinikäinen.
Seuran johtokunnan on pidettävä luetteloa seuran jäsenistä. Luetteloon merkitään jäsenen täydellinen nimi, yhteystiedot ja kotipaikka.
Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.
6 § Seurasta eroaminen
Jäsenellä on oikeus erota seurasta ilmoittamalla siitä kirjallisesti johtokunnalle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta seuran kokouksessa pöytäkirjaan merkitsemistä varten.
Ero katsotaan tapahtuneeksi heti, kun ilmoitus on tehty, mutta eroava jäsen on velvollinen suorittamaan jäsenmaksunsa kuluvan kalenterivuoden loppuun asti.
Seuran johtokunta voi katsoa jäsenen eronneeksi, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta kuuden (6) kuukauden ajaksi.
7 § Jäsenen erottaminen ja muut kurinpitotoimet
Johtokunta voi erottaa seurasta jäsenen, joka
- laiminlyö jäsenmaksunsa suorittamisen
- toimii seuran sääntöjen tai tarkoituksen vastaisesti
- syyllistyy epäurheilijamaiseen toimintaan
- on jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut
- on menettelyllään seurassa tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut seuraa
- ei enää täytä laissa tai seuran säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.
Erottamispäätös tulee voimaan heti. Erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta vaatia takaisin seuralle suorittamiaan maksuja.
Johtokunta voi päättää kurinpitotoimista ja niiden yhteydessä annettavista rangaistuksista SPL:n säännöissä tai määräyksissä mainitulla tavalla.
8 § Liittymis- ja jäsenmaksut
Seuran syyskokous päättää vuosittain varsinaisten jäsenten liittymis- ja jäsenmaksusta sekä ainais- ja kannattajajäsenten jäsenmaksusta.
Toimihenkilöjäseniltä, tukijäseniltä, kunniajäseniltä ja kunniapuheenjohtajalta ei peritä mitään maksuja.
9 § Seuran varsinaiset ja ylimääräiset kokoukset
Seura pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta, joista kevätkokous pidetään helmi-huhtikuussa ja syyskokous loka-joulukuussa. Kokouksen paikan ja ajan määrää johtokunta.
Kokouskutsu varsinaiseen ja ylimääräiseen seuran kokoukseen on toimitettava viimeistään seitsemän (7) päivää ennen kokousta joko lähettämällä kutsu kirjallisena kullekin jäsenelle tai julkaisemalla kutsu Tuusulassa ilmestyvässä lehdessä.
Asioista, joita seuran jäsenet haluavat kevät- tai syyskokouksen käsiteltäviksi, on tehtävä johtokunnalle kirjallinen esitys viimeistään 30 päivää ennen kokousta.
10 § Kevät- ja syyskokous
A. kevätkokouksessa
1 Avataan kokous
2 Valitaan kokoukselle
a) puheenjohtaja
b) sihteeri
c) kaksi pöytäkirjan tarkastajaa
d) ääntenlaskijat
3 Todetaan läsnäolevat äänioikeutetut jäsenet
4 Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
5 Esitetään johtokunnan laatima vuosikertomus ja tilinpäätös sekä tilintarkastajien antama lausunto
6 Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnalle ja muille vastuuvelvollisille
7 Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
8 Päätetään kokous
B. syyskokouksessa
1 Avataan kokous
2 Valitaan kokoukselle
a) puheenjohtaja
b) sihteeri
c) kaksi pöytäkirjan tarkastajaa
d) ääntenlaskijat
3 Todetaan läsnäolevat äänioikeutetut jäsenet
4 Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
5 Päätetään jäsenyydestä muissa järjestöissä ja yhteisöissä
6 Vahvistetaan liittymis-, jäsen- ja ainais- ja kannattajajäsenmaksujen suuruus
7 Vahvistetaan toimintasuunnitelma ja talousarvio
8 Valitaan jäsenten keskuudesta johtokunnan puheenjohtaja joka toinen vuosi
9 Valitaan johtokunnan muut jäsenet erovuoroisten tilalle
10 Valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja vastaava määrä varatilintarkastajia
11 Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
12 Päätetään kokous
11 § Seuran ylimääräinen kokous
Seuran ylimääräinen kokous pidetään silloin, kun johtokunta katsoo sen tarpeelliseksi, seuran kokous niin päättää tai kun vähintään yksi kymmenesosa seuran äänioikeutetuista jäsenistä on jonkin asian takia tehnyt johtokunnalle kirjallisen esityksen. Ylimääräisen kokouksen kutsussa on mainittava asia, jonka vuoksi kokous on koolle kutsuttu.
Ylimääräinen kokous on pidettävä vähintään kahden kuukauden kuluessa siitä, kun jäsenet ovat tehneet siitä edellä mainitulla tavalla esityksen.
12 § Pöytäkirja
Seuran, sen johtokunnan, jaostojen ja valiokuntien kokouksissa on pidettävä pöytäkirjaa.
Seuran kokousten pöytäkirjat on kokousten puheenjohtajan ja sihteerin allekirjoitettava sekä valittujen tarkastajien tarkastettava.
Johtokunnan, jaostojen ja valiokuntien pöytäkirjat tarkastetaan heti tai seuraavassa kokouksessa.
13 § Äänestys
Mikäli kokouksen päätös ei ole yksimielinen, päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Henkilöasiat ratkaistaan siten, että eniten ääniä saaneet valitaan. Henkilövaaleissa äänten mennessä tasan vaali ratkaistaan arvalla. Muissa asioissa se mielipide voittaa, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt. Henkilövaali suoritetaan vaadittaessa suljettuja lippuja käyttämällä.
Seuran kokouksessa jokaisella 15 vuotta täyttäneellä
- varsinaisella jäsenellä
- toimihenkilöjäsenellä
- tukijäsenellä
- kunniajäsenellä
- kunniapuheenjohtajalla sekä
- ainaisjäsenellä
on yksi ääni. Kannattajajäsenellä ei ole äänioikeutta. Valtakirjalla ei saa äänestää.
Jos erääntyneen jäsenmaksun maksaminen on laiminlyöty vähintään 30 päivän ajan, ei jäsen saa käyttää äänioikeuttaan seuran kokouksessa.
14 § Seuran hallinto
Seuran asioita, toimintaa ja taloutta hoitaa johtokunta, joka samalla toimii seuran hallituksena. Johtokuntaan kuuluu kahdeksi toimintavuodeksi kerrallaan valitut kuudesta kahdeksaan (6 - 8) varsinaista jäsentä, joista yksi on kahdeksi toimintavuodeksi valittu puheenjohtaja sekä kaksi (2) varajäsentä. Johtokunnan varsinaisista vähintään kolme (3) ja varajäsenistä yksi on erovuorossa vuosittain. Ennen toimikauden päättymistä eronneen johtokunnan jäsenen tai varajäsenen tilalle valittava jäsen tai varajäsen valitaan johtokuntaan eronneen henkilön toimikauden jäljellä olevaksi ajaksi.
Johtokunta valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Johtokunta valitsee lisäksi sihteerin, taloudenhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt, jotka voidaan valita myös johtokunnan ulkopuolelta.
Johtokunta kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta tai kun vähintään puolet johtokunnan jäsenistä kirjallisesti sitä vaatii.
Johtokunta on päätösvaltainen, kun puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja ja hänen lisäkseen vähintään puolet sen jäsenistä on läsnä.
Johtokunnan tehtävänä on erityisesti
1 Toteuttaa seuran kokouksen päätökset
2 Johtaa ja kehittää seuran toimintaa
3 Vastata SPL:n ja sen piirien sääntöjen ja määräysten seuralle asettamista velvoitteista
4 Valita tarvittavat jaostot, valiokunnat ja työryhmät sekä niiden puheenjohtajat
5 Vastata seuran taloudesta
6 Pitää jäsenluetteloa
7 Tehdä seuran toimintakertomus ja tilinpäätös
8 Tehdä toimintasuunnitelma ja talousarvio seuraava toimintavuotta varten
9 Luovuttaa tilit tilintarkastajille tarkastettavaksi vähintään kolme viikkoa ennen kevätkokousta
10 Hoitaa seuran tiedotustoimintaa
11 Hyväksyä ja erottaa jäsenet sekä päättää jäseniä koskevista kurinpitotoimista
12 Valita ja erottaa seuran palkatut toimihenkilöt sekä sopia heidän eduistaan
13 Päättää seuran ansiomerkkien myöntämisestä ja muiden kunnia- ja ansiomerkkien anomisesta
14 Ryhtyä muihin toimenpiteisiin, joita seuran etu vaatii.
15 § Tilivuosi ja tilintarkastus
Seuran toiminta- ja tilivuosi on jalkapallokausi eli marras-lokakuu (1.1.- 31.10). Muutoksen myötä 1.1.2019 alkava tilikausi on poikkeuksellisesti kymmenen (10) kuukautta eli 1.1.2019 - 31.10.2019.
Tilinpäätös ja vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään kuukausi ennen kevätkokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa johtokunnalle viimeistään kahta viikkoa ennen kevätkokousta.
16 § Nimenkirjoittajat
Seuran nimen kirjoittavat puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja jompikumpi yhdessä toisen johtokunnan määräämän johtokunnan jäsenen tai johtokunnan määräämän seuran toimihenkilön kanssa. Nimenkirjoittajien on oltava täysi-ikäisiä.
17 § Sääntöjen muuttaminen
Näiden sääntöjen muuttamisesta päättää seuran kokous vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta.
18 § Seuran purkaminen
Seuran purkamisesta päättää seuran kokous vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava seuran purkamisesta.
19 § Seuran varojen luovuttaminen
Kun seura on päätetty purkaa, sen varat on luovutettava jalkapalloa edistävään toimintaan purkamisesta päättäneen kokouksen päätöksen mukaisesti. Varojen luovutuksesta huolehtii joko johtokunta tai kokouksen valitsemat selvitysmiehet.
Seuran purkamisesta on ilmoitettava yhdistysrekisteriin.
20 § Yhdistyslain noudattaminen
Mikäli näissä säännöissä ei ole toisin määrätty, noudatetaan yhdistyslain säännöksiä.